Alentejo, het Toscane van Portugal: Alentejo, de schilderachtige regio in het hart van Portugal, wordt vaak ook het ‘Toscane van Portugal’ genoemd. En het is geen wonder waarom!

Met zijn uitgestrekte wijngaarden, glooiende heuvels, historische stadjes en weelderige landschappen, biedt Alentejo een ongeëvenaarde charme en schoonheid die vergelijkbaar is met de beroemde Italiaanse regio.
De vergelijking met Toscane komt niet uit de lucht vallen. Alentejo deelt enkele opmerkelijke overeenkomsten met zijn Italiaanse tegenhanger:

1. Wijnproductie: Alentejo staat bekend om zijn bloeiende wijnindustrie, vergelijkbaar met Toscane. De regio produceert enkele van de meest voortreffelijke Portugese wijnen en kaapt de laatste tijd heel wat prestigieuze prijzen weg.

2. Pittoreske landschappen: De uitgestrekte gouden velden, olijfgaarden en wijngaarden van Alentejo doen denken aan de iconische landschappen van Toscane. Beide regio’s delen een schilderachtige schoonheid die schilders, fotografen en reizigers blijft betoveren.

3. Historische stadjes: Alentejo herbergt tal van historische stadjes en dorpen met geplaveide straten, oude kerken en indrukwekkende kastelen. Plaatsen zoals Évora, Monsaraz en Marvão zijn geliefd om hun architectonische schoonheid, net zoals de Toscaanse steden Siena en San Gimignano.

4. Culinaire tradities: Zowel Alentejo als Toscane zijn trots op hun culinaire erfgoed. Beide regio’s bieden heerlijke gerechten, vaak bereid met lokale ingrediënten. In Alentejo kun je genieten van smaakvolle gerechten zoals varkensvlees met schelpdieren en de beroemde “Açorda”.

5. Rust en Sereniteit: Bezoekers van Alentejo worden getroffen door de rust en sereniteit van het platteland, vergelijkbaar met de ontspannen sfeer die Toscane kenmerkt. Hier kunnen reizigers ontsnappen aan de drukte en zich onderdompelen in de natuurlijke pracht van de regio.

De vergelijking met Toscane onderstreept Alentejo’s groeiende aantrekkingskracht als toeristische bestemming. Steeds meer reizigers ontdekken de verborgen schatten van Alentejo, van de prachtige kurkeikenbossen tot de uitgestrekte stranden aan de kust. Deze regio biedt een authentieke en onvergetelijke ervaring voor iedereen die op zoek is naar schoonheid, cultuur en culinaire verwennerij.


Alentejo is een regio in het zuiden van Portugal, tussen Lissabon en de Algarve, bekend om zijn uitgestrekte wijngaarden, rijke geschiedenis en historische stadjes. Het is een opkomende toeristische bestemming die reizigers een authentieke Portugese ervaring biedt, ver weg van de drukte. Met zijn eeuwenoude kurkbossen, hippe designhotels, prachtige stranden en gastvrije bevolking trekt Alentejo bezoekers die op zoek zijn naar rust, schoonheid en culturele rijkdom.

Schrijf een commentaar